Worki do pakowania próżniowego – rodzaje i przeznaczenie
2 min readCiężko zaprzeczyć, że worki próżniowe stanowią najlepszą metodę, która umożliwia zabezpieczenie żywności. Z tego powodu cieszą się sporą popularnością. Dzielą się na kilka rodzajów, posiadających odmienne przeznaczenie. Jakie modele są najczęściej używane?
Worki PA/PE
Charakteryzują je solidne zgrzewy i świetna barierowość. Worki barierowe PA/PE wykonuje się z materiału, który jest:
- pozbawiony smug
- jednolity
- wolny od przebarwień
Tego typu worki do pakowania próżniowego używane są zwykle do zabezpieczenia wędlin, serów, mięsa, ryb oraz części warzyw. Można je nabyć w rozmaitych rozmiarach i grubościach, zależnie od swoich potrzeb.
Pakowanie hermetyczne – jak dobrać grubość worka?
Powszechnie używane są egzemplarze o grubości:
- 70 µm (najpopularniejsze)
- 90 µm
- 100 µm
- 120 µm
Pakowanie próżniowe twardych serów i mięsa z kością wymaga zastosowania jak najgrubszych worków. Posiadają bowiem świetne właściwości barierowe, co stanowi istotną kwestię w przypadku żywości, która szybko się psuje lub wymaga długiego przechowywania. Profesjonalna pakowarka ma zdolność zgrzewania worków o grubości od 30 do 200 µm.
Worki moletowane
Modele tego typu wyróżniają przetłoczenia w formie punktów, kratki, czy też linii. Występują po jednej lub obu stronach worka. Ma to na celu efektywne odprowadzenie powietrza podczas pakowania próżniowego na pakowarkach z zasysaniem zewnętrznym. Materiał moletowany występuje również jako rękaw. Dzięki temu można go lepiej dopasować do produktów spożywczych o zmiennych kształtach, takich jak:
- ryby
- kiełbasa
- dziczyzna
Worki do sous-vide (wolnego gotowania)
Stanowią jedną z odmian modeli moletowanych. Służą do pasteryzacji oraz gotowania. Pozwalają na wydobycie pełni aromatu i smaku potraw, zmniejszając jednocześnie ilość wypłukiwanych witamin i minerałów. Przyrządza się w nich rozmaite rodzaje mięsa, ryb i warzyw.
Worki termokurczliwe
Ich główna zaleta to umożliwienie uzyskania lepszych walorów estetycznych zapakowanych w nie produktów. Worki termokurczliwe jakości cechują się zazwyczaj wysokim połyskiem, który przyciąga do nich uwagę. Gwarantują długotrwałe i bezpieczne przechowywanie produktów. Pakuje się w nie na przykład mięso oraz sery.
Źródło: https://empra.com.pl/