11 grudnia, 2024

Worki do pakowania próżniowego – rodzaje i przeznaczenie

2 min read

Ciężko zaprzeczyć, że worki próżniowe stanowią najlepszą metodę, która umożliwia zabezpieczenie żywności. Z tego powodu cieszą się sporą popularnością. Dzielą się na kilka rodzajów, posiadających odmienne przeznaczenie. Jakie modele są najczęściej używane?

Worki PA/PE

Charakteryzują je solidne zgrzewy i świetna barierowość. Worki barierowe PA/PE wykonuje się z materiału, który jest:

  • pozbawiony smug
  • jednolity
  • wolny od przebarwień

Tego typu worki do pakowania próżniowego używane są zwykle do zabezpieczenia wędlin, serów, mięsa, ryb oraz części warzyw. Można je nabyć w rozmaitych rozmiarach i grubościach, zależnie od swoich potrzeb.

Pakowanie hermetyczne – jak dobrać grubość worka?

Powszechnie używane są egzemplarze o grubości:

  • 70 µm (najpopularniejsze)
  • 90 µm
  • 100 µm
  • 120 µm

Pakowanie próżniowe twardych serów i mięsa z kością wymaga zastosowania jak najgrubszych worków. Posiadają bowiem świetne właściwości barierowe, co stanowi istotną kwestię w przypadku żywości, która szybko się psuje lub wymaga długiego przechowywania. Profesjonalna pakowarka ma zdolność zgrzewania worków o grubości od 30 do 200 µm.

Worki moletowane

Modele tego typu wyróżniają przetłoczenia w formie punktów, kratki, czy też linii. Występują po jednej lub obu stronach worka. Ma to na celu efektywne odprowadzenie powietrza podczas pakowania próżniowego na pakowarkach z zasysaniem zewnętrznym. Materiał moletowany występuje również jako rękaw. Dzięki temu można go lepiej dopasować do produktów spożywczych o zmiennych kształtach, takich jak:

  • ryby
  • kiełbasa
  • dziczyzna

Worki do sous-vide (wolnego gotowania)

Stanowią jedną z odmian modeli moletowanych. Służą do pasteryzacji oraz gotowania. Pozwalają na wydobycie pełni aromatu i smaku potraw, zmniejszając jednocześnie ilość wypłukiwanych witamin i minerałów. Przyrządza się w nich rozmaite rodzaje mięsa, ryb i warzyw.

Worki termokurczliwe

Ich główna zaleta to umożliwienie uzyskania lepszych walorów estetycznych zapakowanych w nie produktów. Worki termokurczliwe jakości cechują się zazwyczaj wysokim połyskiem, który przyciąga do nich uwagę. Gwarantują długotrwałe i bezpieczne przechowywanie produktów. Pakuje się w nie na przykład mięso oraz sery.

Źródło: https://empra.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.